Surdejsboller

Surdejsboller

maj 5, 2019 1 Af Ida og Mads

Hele surdejsverdenen er åbnet sig for mig gennem Cathrine Brandts opskrifter, og hvis man virkelig vil nørde, vil jeg anbefale jer at følge hende på www.cathrinebrandt.dk. Hun har også lavet en e-bog, hvor hun guider til at lave, holde liv i og bage med surdej. 

Min opskrift er kraftigt inspireret af hendes, men den er dog en tand mindre “avanceret” og måske god for amatørsurdejsbageren :0) Jeg holder generelt af at lave alt på slump, så mine opskrifter varierer altid efter, hvad jeg lige har i køkken- og køleskabet. 

Opskrift, ca 12 stk:

200 gram ung surdej
300 gram vand
500 gram hvedemel
17 gram salt

Denne opskrift kræver, at du har en levende surdej. Fodr din surdej ca halv/halv, og når den er hævet til dobbelt-størrelse, kan du bruge den til at bage med. 

Jeg fik ikke taget et billede helt til start, så surdejen ér allerede hævet lidt på første billede. Sæt en elastik rundt om glasset, så du kan se, hvornår surdejen er klar.

Selve dejen:

Bland vand og surdej sammen til det er en homogen masse. Tilsæt mel og salt og rør sammen, til det også er en homogen masse. I starten ligner det ikke en dej – nærmere en grød… men løbende, som du folder din dej, vil den blive mere og mere fast.

Foldemetode:

Når du har din færdige dej, folder du den ca 5 gange i løbet af de næste ca 3 timer. Igen – jeg gør alt lidt på slump… nogle gange folder jeg den over 2 timer, andre gange over 5 timer, andre gange noget helt andet. Det fungerer godt for mig at freestyle lidt.

Cathrine Brandt her lavet en video, hvor du kan se, hvordan du skal folde dejen her: https://www.cathrinebrandt.dk/fold_surdej_cathrinebrandt/ (endnu engang – jeg kan virkelig slå et slag for hendes hjemmeside. Der er SÅ mange gode brød-opskrifter)

Bagning:

Vend dejen forsigtigt ud på et meldrysset bord. Brug en våd dejskraber til at få dejen ud med, og sørg for at røre så lidt som muligt ved dejen, så luften/hævningen bevares. 

“Skær” bollerne ud – dejen er meget blød, så det er en hurtig proces fra du skærer, til du lægger den over på bagepladen. Hvis du har bagestål eller pizzasten, kan du med fordel varme det op og lægge bollerne på bagepapiret ind på stenen/pladen.

Skru oven op på 250 grader varmluft. Sæt bollerne ind og skru da ned på 220, hvorefter bollerne bager i ca 20 minutter, eller til de er godt gyldne. De må gerne være lidt sorte nogle stedet – det giver bare god smag 😉 
(seriøst… de er virkelig gode)