Opskrift: Okonomiyaki

Opskrift: Okonomiyaki

juni 17, 2019 2 Af Mads Taiki
Hiroshima Style Okonomiyaki


Om Okonomiyaki

Man kan med lidt god vilje betegne okonomiyaki som en blanding af en pizza og en madpandekage – baseret på kål. Okonomiyaki er sammensat af ordene “konomi” og “yaki”, som løst oversat betyder henholdsvis “det du kan lide” og “stegt/grillet”. Et lidt spøjst navn, men ikke desto mindre et meget passende navn. Jeg har i hvert fald endnu til gode at møde en person, som ikke kan lide okonomiyaki – barn som voksen.

Vi steger som regel vores okonomiyaki ved bordet ved bordet på vores Hot Plate / Teppanyaki-pande. Det er en hyggelig og social måde at spise – lidt ligesom raclette og fondue 😉

Der findes to versioner af okonomiyaki, som hver har fået sit navn fra den by de har deres oprindelse i – henholdsvis Osaka og Hiroshima. Hovedingredienserne er nogenlunde ens – kål, dej og toppings. Fremgangsmetoden er derimod ret forskellig. Hvor man ved Osaka-versionen blander alle ingredienser inden man steger, bygger man den op i lag med Hiroshima-versionen.

Osaka Style Okonomiyaki

Den klassiske Osaka Style Okonomiyaki – som min mor laver den

Ingredienser: (til 4 personer)

Pandekager/pizzaer:

  • ca. 3/4 spidskål
  • 1½ porre
  • 12 spsk mel
  • 4 æg
  • vand
  • lidt salt
  • ½ spsk revet ingefær
  • 200 g majs
  • ½ spsk mirin (sød risvin brug til madlavning. Kan undlades)
  • Tyndskåret svineslag, bacon, rejer eller blæksprutte alt efter smag.
  • (Hvis retten ønskes vegetarisk kan man erstatte kød med fintsnittet løg/svampe/aubergine/tofu stegt i soya, lidt sukker og evt. misopaste)

Okonomiyaki Sauce:
Hvis muligt så køb Otafuku Okonomiyaki Sauce. Kan købes i de fleste asiatiske supermarkeder som:
– Kakshidi Food i Kødbyen, København
– Den Kinesiske Købmand tæt ved Nørreport Station, København
– Far East Trading tæt ved Bruuns Galleri, Aarhus

Man kan også prøve at lave den selv ud fra ingredienser, man kan købe i normale supermarkeder:

  • 2 dl ketchup
  • 2 spsk soya
  • 2 spsk Worchestershire Sauce
  • 2 tsk sukker/flydende honning

Toppings:

  • Mayonnaise (Hvis muligt så køb den legendariske Kewpie Mayonnaise – den er helt enestående god)
  • Aonori (Bittesmå stykker tørret tang)
  • Katsuobushi (Røget, tørret Bonito-fisk høvlet i helt tynde flager)
  • Fintsnittet spidskål
  • Evt. en knivspids wasabi

Step-by-step Osaka Style Okonomiyaki

Sådan gør du:

  1. (Hvis du skal for-stege grøntsager/tofu til vegetarudgaven, så gør det først og lad det køle af)
  2. Start med at piske mel og vand i en stor skål. Tilføj vand indtil dejen har en tyk koldskålskonsistens.
  3. Tilføj ingefær, mirin og lidt salt. Stil til skålen til side
  4. Snit nu spidskål og porrer. Nogle fintsnitter, nogle bruger en foodprocessor og andre snitter lidt grovere. Jeg er mere til sidstnævnte, så man bibeholder lidt konsistens og sprødhed i kålene. Prøv dig frem.
  5. Bland kål, porrer, majs, (evt. stegte grøntsager, evt. frosne rejer) i dejen, så det hele er “coated” med dej.
  6. Slå 4 æg ud i massen og vend det hele rundt, så æggene bliver fordelt godt. Pas på med at røre for voldsomt i det, efter æggene er kommet i.
  7. Varm en pande med lidt olie. Hvis du har rå rejer eller blæksprutte så smid dem nu på panden.
  8. Fordel Okonomiyaki blanding ud på panden, så mængden svarer til et stort pitabrød i omkreds. Ca. 3 cm i tykkelsen. Steg i ca. 5 minutter under låg)
  9. Læg 2-3 skiver bacon/svineslag på og vend pandekagen. Steg i yderliger 5 minutter.
  10. Gentag indtil hele blandingen er brugt. Hvis du har en stor pande eller måske en teppanyaki/hot plate kan du lave flere på en gang.
  11. Top hver jeres Okonomiyaki med sauce, mayo, aonori, katsuobushi, forårsløg og evt. wasabi.
  12. Velbekomme! (Ps. passer rigtig godt med en kold øl – ideelt en Kirin Ichiban)

Hiroshima Style Okonomiyaki

Den mere avancerede Hiroshima Style Okonomiyaki – bygget op i lag. “Blærerøvs-versionen”

Der er mange processer i Hiroshima Style okonomiyaki, så det kan være en god idé at starte ud med at se den step-by-step-video, der ligger i toppen af dette indlæg.

Ingredienser: (til 4 personer)

  • 12 spsk mel
  • vand
  • ½ spsk mirin (sød risvin brug til madlavning. Kan undlades)
  • lidt salt
  • ½ spidskål
  • 1 porre
  • 200 g bønnespirer
  • 1 pakke bacon eller tyndskåret svineslag
  • 4 æg
  • 400 g forkogte soba nudler (erstat evt. med en anden type nudel)
  • Katsuobushi kværnet helt fint i en morter (Røget, tøret Bonito fisk høvlet i helt tynde flager) Kan undlades.

Toppings:

  • Okonomiyaki Sauce. Køb Otafuku eller lav den selv som beskrevet ovenfor)
  • Mayonnaise (Kewpie Mayonnaise kan anbefales)
  • Aonori (Bittesmå stykker tørret tang)
  • 3 forårsløg, fintsnittet
Step-by-step Hiroshima Style Okonomiyaki

Sådan gør du:

  1. Pisk mel og vand. Tilføj vand indtil du har en tyk koldskålskonsistens.
  2. Tilføj lidt salt og mirin. Stil skålen til side.
  3. Snit nu spidskål og porrer. Nogle fintsnitter og andre snitter lidt grovere. Jeg er mere til sidstnævnte, så man bibeholder lidt konsistens og sprødhed i kålene. Prøv dig frem.
  4. Læg kål, porrer, skyllede bønnespirer, bacon/svineslag, æg i skal, sobanudler, kværnet katsuobushi i hver deres skål, så de er helt klar til kunne tage af.
  5. Hæld nu dej på en slip-let pande så pandekagen er på størrelse med et stort pitabrød i omkredsen. Drys kværnet katsubushi på.
  6. Tag en lille håndfuld kål, lidt mindre porre og tilsvarende mængde bønnespirer og læg det på pandekagen i lag.
  7. Dæk nu hele pandekagen med 2-3 skiver bacon uden overlap. Hæld en lille smule dej ovenpå inden du flipper hele molevitten. Dejen fungerer som lim på alle ingredienserne.
  8. Ved siden af steger du nu 1/4 af nudlerne i lidt olie. Vend dem i lidt okonomiyaki sauce på panden.
  9. Når baconet er stegt færdigt, flytter du kål-delen ovenpå nudlerne, så selve pandekagen stadig vender opad.
  10. Slå nu et æg ud ved siden af og fordel den med din spatel, så den har ca. samme omkreds som din kålpandekage.
  11. Mens ægget stadig er halvråt, flyttes kålpandekagen ovenpå æggene med nudelsiden nedad.
  12. Når ægget er færdigstegt vendes hele molevitten.
  13. Dæk pandekagen med toppings. Okonomiyaki sauce, mayo, Aonori og forårsløg.
  14. Velbekomme! (Ps. passer rigtig godt med en kold øl – ideelt en Kirin Ichiban)