
Opskrift: Okonomiyaki
Om Okonomiyaki
Man kan med lidt god vilje betegne okonomiyaki som en blanding af en pizza og en madpandekage – baseret på kål. Okonomiyaki er sammensat af ordene “konomi” og “yaki”, som løst oversat betyder henholdsvis “det du kan lide” og “stegt/grillet”. Et lidt spøjst navn, men ikke desto mindre et meget passende navn. Jeg har i hvert fald endnu til gode at møde en person, som ikke kan lide okonomiyaki – barn som voksen.

Der findes to versioner af okonomiyaki, som hver har fået sit navn fra den by de har deres oprindelse i – henholdsvis Osaka og Hiroshima. Hovedingredienserne er nogenlunde ens – kål, dej og toppings. Fremgangsmetoden er derimod ret forskellig. Hvor man ved Osaka-versionen blander alle ingredienser inden man steger, bygger man den op i lag med Hiroshima-versionen.
Osaka Style Okonomiyaki

Ingredienser: (til 4 personer)
Pandekager/pizzaer:
- ca. 3/4 spidskål
- 1½ porre
- 12 spsk mel
- 4 æg
- vand
- lidt salt
- ½ spsk revet ingefær
- 200 g majs
- ½ spsk mirin (sød risvin brug til madlavning. Kan undlades)
- Tyndskåret svineslag, bacon, rejer eller blæksprutte alt efter smag.
- (Hvis retten ønskes vegetarisk kan man erstatte kød med fintsnittet løg/svampe/aubergine/tofu stegt i soya, lidt sukker og evt. misopaste)
Okonomiyaki Sauce:
Hvis muligt så køb Otafuku Okonomiyaki Sauce. Kan købes i de fleste asiatiske supermarkeder som:
– Kakshidi Food i Kødbyen, København
– Den Kinesiske Købmand tæt ved Nørreport Station, København
– Far East Trading tæt ved Bruuns Galleri, Aarhus
Man kan også prøve at lave den selv ud fra ingredienser, man kan købe i normale supermarkeder:
- 2 dl ketchup
- 2 spsk soya
- 2 spsk Worchestershire Sauce
- 2 tsk sukker/flydende honning
Toppings:
- Mayonnaise (Hvis muligt så køb den legendariske Kewpie Mayonnaise – den er helt enestående god)
- Aonori (Bittesmå stykker tørret tang)
- Katsuobushi (Røget, tørret Bonito-fisk høvlet i helt tynde flager)
- Fintsnittet spidskål
- Evt. en knivspids wasabi

Sådan gør du:
- (Hvis du skal for-stege grøntsager/tofu til vegetarudgaven, så gør det først og lad det køle af)
- Start med at piske mel og vand i en stor skål. Tilføj vand indtil dejen har en tyk koldskålskonsistens.
- Tilføj ingefær, mirin og lidt salt. Stil til skålen til side
- Snit nu spidskål og porrer. Nogle fintsnitter, nogle bruger en foodprocessor og andre snitter lidt grovere. Jeg er mere til sidstnævnte, så man bibeholder lidt konsistens og sprødhed i kålene. Prøv dig frem.
- Bland kål, porrer, majs, (evt. stegte grøntsager, evt. frosne rejer) i dejen, så det hele er “coated” med dej.
- Slå 4 æg ud i massen og vend det hele rundt, så æggene bliver fordelt godt. Pas på med at røre for voldsomt i det, efter æggene er kommet i.
- Varm en pande med lidt olie. Hvis du har rå rejer eller blæksprutte så smid dem nu på panden.
- Fordel Okonomiyaki blanding ud på panden, så mængden svarer til et stort pitabrød i omkreds. Ca. 3 cm i tykkelsen. Steg i ca. 5 minutter under låg)
- Læg 2-3 skiver bacon/svineslag på og vend pandekagen. Steg i yderliger 5 minutter.
- Gentag indtil hele blandingen er brugt. Hvis du har en stor pande eller måske en teppanyaki/hot plate kan du lave flere på en gang.
- Top hver jeres Okonomiyaki med sauce, mayo, aonori, katsuobushi, forårsløg og evt. wasabi.
- Velbekomme! (Ps. passer rigtig godt med en kold øl – ideelt en Kirin Ichiban)
Hiroshima Style Okonomiyaki

Der er mange processer i Hiroshima Style okonomiyaki, så det kan være en god idé at starte ud med at se den step-by-step-video, der ligger i toppen af dette indlæg.
Ingredienser: (til 4 personer)
- 12 spsk mel
- vand
- ½ spsk mirin (sød risvin brug til madlavning. Kan undlades)
- lidt salt
- ½ spidskål
- 1 porre
- 200 g bønnespirer
- 1 pakke bacon eller tyndskåret svineslag
- 4 æg
- 400 g forkogte soba nudler (erstat evt. med en anden type nudel)
- Katsuobushi kværnet helt fint i en morter (Røget, tøret Bonito fisk høvlet i helt tynde flager) Kan undlades.
Toppings:
- Okonomiyaki Sauce. Køb Otafuku eller lav den selv som beskrevet ovenfor)
- Mayonnaise (Kewpie Mayonnaise kan anbefales)
- Aonori (Bittesmå stykker tørret tang)
- 3 forårsløg, fintsnittet

Sådan gør du:
- Pisk mel og vand. Tilføj vand indtil du har en tyk koldskålskonsistens.
- Tilføj lidt salt og mirin. Stil skålen til side.
- Snit nu spidskål og porrer. Nogle fintsnitter og andre snitter lidt grovere. Jeg er mere til sidstnævnte, så man bibeholder lidt konsistens og sprødhed i kålene. Prøv dig frem.
- Læg kål, porrer, skyllede bønnespirer, bacon/svineslag, æg i skal, sobanudler, kværnet katsuobushi i hver deres skål, så de er helt klar til kunne tage af.
- Hæld nu dej på en slip-let pande så pandekagen er på størrelse med et stort pitabrød i omkredsen. Drys kværnet katsubushi på.
- Tag en lille håndfuld kål, lidt mindre porre og tilsvarende mængde bønnespirer og læg det på pandekagen i lag.
- Dæk nu hele pandekagen med 2-3 skiver bacon uden overlap. Hæld en lille smule dej ovenpå inden du flipper hele molevitten. Dejen fungerer som lim på alle ingredienserne.
- Ved siden af steger du nu 1/4 af nudlerne i lidt olie. Vend dem i lidt okonomiyaki sauce på panden.
- Når baconet er stegt færdigt, flytter du kål-delen ovenpå nudlerne, så selve pandekagen stadig vender opad.
- Slå nu et æg ud ved siden af og fordel den med din spatel, så den har ca. samme omkreds som din kålpandekage.
- Mens ægget stadig er halvråt, flyttes kålpandekagen ovenpå æggene med nudelsiden nedad.
- Når ægget er færdigstegt vendes hele molevitten.
- Dæk pandekagen med toppings. Okonomiyaki sauce, mayo, Aonori og forårsløg.
- Velbekomme! (Ps. passer rigtig godt med en kold øl – ideelt en Kirin Ichiban)
Det ser så lækkert ud 🙂 Tak for udførlig opskrift. Hvor har I købt jeres hotplate?
Hej Kirstine.
Tak for din søde kommentar. Vi har købt den i Japan. Men prøv at søg på “teppanyaki pande” på Google. Måske kan den her bruges: https://cdon.dk/hjem-have/teppanyaki-stegepande-50-cm-p46907062
Mvh Mads