9 tips til en harmonisk billedvæg

9 tips til en harmonisk billedvæg

marts 15, 2019 22 Af Ida og Mads

Af Ida

Det er vældig oppe i tiden med billedvægge – og i virkeligheden er det jo en ret tidsløs måde at indrette sit hjem på. Ofte består sådan en billedvæg jo nemlig af kunst, man har samlet gennem tiderne, og derfor kan man jo personliggøre den ud i det uendelige og bytte værkerne ud alt efter hvilken tendens man lige er fanget af nu og her. Længere nede har jeg listet 9 tips til en harmonisk billedvæg.

Det “tilfældige” look kræver en hvis planlægning

Selvom en billedvæg kan se “tilfældig” ud, så kræver det alligevel noget planlægning for at skabe harmoni og ligevægt. Man kan enten lave en skarp, fast kant rundt om billederne (se billeder nedenunder) eller man kan lave løs kant.

Løs kant kan være nemmere at arbejde med – især hvis man har en masse kunst i forvejen. Så gør det nemlig ikke noget, at der stikker lidt rammer ud over “kanten” hist og her – det giver blot noget dynamik til væggen.

Fast kant kræver en del mere planlægning. I virkeligheden er det allernemmeste her at måle væggen af og købe rammerne efter de mål, der passer ind. Så kan man få det hele fyldt ret “perfekt” ud.

9 tips til at lave en harmonisk billedvæg:

 1. Læg alle billederne på gulvet først, så du kan rykke rundt og se, hvad der fungerer.
 2. Fordel størrelserne godt ud over væggen, så der ikke f.eks. er overvægt af store rammer i den ene side og små rammer i den anden side.
 3. Fordel farvenuancerne godt ud over væggen, så der ikke er overvægt af f.eks. blålige nuancer i den ene side.
 4. Hvis du laver løs kant: start fra midten og byg udad. Hvis du laver fast kant: start fra hjørnerne og byg indad.
 5. Hav en nogenlunde ens afstand mellem rammerne, hvor det er muligt. Der vil selvfølgelig opstå nogle naturlige ruller hist og her, og det gør absolut ingenting. Det giver dog en god ligevægt, hvis “hullerne” også er fordelt nogenlunde jævnt ud over væggen.
 6. Hvis du fylder en hel væg ud, så hav lige stor afstand fra gulv til rammer og fra loft til rammer.
 7. Put gerne ting ind, der ikke er firkantede! Et ur, en hængeplante eller måske en lampe…? Noget, der bryder de lige linjer.
 8. Brug forskellige slags rammer – gamle, nye, detaljerede, enkle.
 9. Bland din kunst – nyt, gammelt, grafisk, analogt. Det giver noget liv til væggen 🙂
  (Du kan købe nogle af de plakater, vi brugte i Nybyggerne, ved at klikke her)